Louis Bouillot

Riktit bra :) mousserande vin  tänkte lägga ut ett produktblad som berättar lite mer om vinet :)

 

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut Rosé

Producent: Louis Bouillot

Ursprung: AOC Crémant de Bourgogne, Frankrike

Druvsort: 80 % pinot noir, 20 % gamay

Alkoholhalt: 12 %

Artikelnummer: 7781

Pris: 109 kr

Producenten:

Alltsedan starten 1877 i Nuits-St-Georges har Louis Bouillot varit en erkänd tillverkare av mousserande kvalitetsvin i Bourgogne. Hos Louis Boillot framställs inte bara standardprodukter av hög kvalité utan även särskilt utarbetade toppviner vars druvor är tagna från några av Bourgognes bästa vingårdslägen. Idag ägs Louis Bouillot av Boisset-gruppen som också har grundat ett stort vinturistcentrum i Nuits-St-Georges med fokus på Crémant de Bourgogne.

Distrikt:

Detta mousserande rosévin har ursprungsbeteckningen Crémant de Bourgogne, vilket innebär att det är producerat i ett av Frankrikes mest berömda vindistrikt, Bourgogne. Vinet har – precis som i Champagne – genomgått en andra jäsning på flaska, vilket är ett måste om man vill kalla det Crémant. Distriktet fick sin officiella status 1975 och har därefter stigit i anseende.

Jordmån:

Jordmånen består av sandblandad lera och vita kalkstenar.

Skörd:

Druvorna plockades för hand över hela Bourgogne. Vinet är en non vintage, dvs. det är en blandning av flera årgångar.

Vinifikation:

Druvorna pressades mycket varsamt och musten kylstabiliserades. Alkoholjäsningen ägde rum i rostfria temperaturkontrollerade ståltankar. Vid buteljeringen tillsattes socker och jäst för att framkalla bubblorna den andra jäsningen på flaska (traditionell metod). Vinet vilade 16 månader på egen jästfällning (alltså mer än de lagstadgade 9 månaderna). För att få bort jästfällningen kyldes halsen ner så att fällningen frös till is. När kapsylen togs bort flög issörjan iväg tack vare trycket i flaskan. Samtidigt försvann också lite vin, men det ersattes samtidigt med vin och sockerlag för att få önskad söthetsgrad.

Karaktäristik:

Doft:  Elegant med inslag av smultron, kex och blodapelsin.

Smak:  Torr, elegant, frisk med inslag av smultron, blodapelsin och kex.

Färg:  Rosa.

Hållbarhet: Vinet är gjort för att avnjutas nu.

Serveringsförslag: Serveras som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.

Mer info: www.imaginarium-bourgogne.com

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0