Hur många myror finns det i en myrstack

Det varierar ganska kraftigt, men ett rimligt exempel är uppåt hundra tusen myror i en någorlunda stor stack. De allra största myrstackarna som myror i Sverige bygger kan bli över två meter höga som mest, och i en så stor stack kan det bo närmare en miljon myror.

I Sverige finns det 71 olika myrarter i naturen, och av dem är det fyra arter som bygger de typiska skogs-stackarna av bland annat barr. Stacken som man ser är bara toppen på boet, långt ner i marken finns en mängd gångar och kammare. Det sägs ofta att det bara finns en enda drottning i hela myrstacken, men det kan finnas flera. Drottningarna är dock alltid väldigt få i förhållande till alla myrorna i stacken, och det är bara drottningarna som lägger ägg.

Totalt finns det ungefär 8000 olika myrarter i hela världen, flest arter finns i varma, tropiska områden. Alla myrarter bygger inte stackar, utan kan t.ex. gräva gångar i trä, och en del myrarter bildar kolonier som delar på en grupp stackar nära varandra. De största myrkolonierna i världen består av cirka 20 miljoner myror.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0